KRŮTÍ MASO - CO JE DOBRÉ VĚDĚT

Krůtí maso patří mezi největší zdroje kvalitních bílkovin, nutných k obnově buněk lidského těla a je vynikající surovinou pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Krůtí maso vyniká chuťovou rozmanitostí jednotlivých dílů masa a je vhodné i pro velmi přísné diety. Ne nadarmo se říká, že krůta má devatero druhů masa. Odpovědně můžeme tedy říci, že krůtí maso je zdravé a ideální pro dietní kuchyni.

Ve srovnání s ostatní drůbeží má krůta vyšší podíl bílkovin ve svalovině a nižší obsah tuků. Prsní svalovina obsahuje téměř 25% bílkovin, stehno více než 21%. 

  • 100 g krůtího masa obsahuje 4g tuků
  • 100 g vepřové kýty obsahuje 14g tuků
  • 100 g pečeně obsahuje 22g tuků

Krůtí tuk má také výhodnější složení než tuk z vepřového nebo hovězího masa. Obsahuje více kyseliny linolové, což je jedna z esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu tepen a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.  

Čím jsou potraviny čerstvější, tím lépe chutnají a jejich výživná hodnota je vyšší. Čerstvé krůtí maso musí mít příjemnou typicky drůbeží vůni a krůta musí mít opticky bezvadnou kůži, která nesmí být vodnatá. Čerstvé maso, pokud je nezamrazíte, by mělo být do dvou dnů spotřebováno.

Pokud provedeme porovnání ceny kuřecího a krůtího masa zjistíme, že při zakoupení celé krůty je cena masa levnější, protože podíl masa a kosti je u krůty 5:1, kdežto u kuřete 3:1.

 

Nejcennější jsou prsa

Za kulinářsky nejcennější se u této drůbeže považují prsa. Divoce žijící krocani jsou však dost hubení. Proto byla vyšlechtěna tzv. širokoprsá krůta, u níž prsní sval tvoří až třetinu celkové hmotnosti. U samic dosahuje i tří kilogramů, u samců téměř šest.

 

Devatero chutí

O krůtě se tvrdí, že má devět druhů mas. Nejde ale jen o prsa a stehýnka. Znalci objevili i další lahůdky, například opomíjený krůtí krk. Zatímco dřív se dával do polévky či obral do rizota, dnes se kupuje na pečení, a zákazníci dobře vědí proč. Dobrotě s delikátním šťavnatým masem pod červenou křupavou kůžičkou totiž odolá jen málokdo.

Další znamenitá lahůdka určena pro venkovní grilování je krocan nebo krůta vcelku. Grilovat můžeme také vyuzeného krocana, u kterého se nestane, že u kosti zůstane maso krvavé. 

Ale vůbec nejchutnější nejsou ani krk, ani prsíčka. Krůta má pod páteří dvě malé kuličky nejjemnějšího masa. Citlivě okořeněné medailonky, které se z nich připravují, dovedou člověka na labužnický Olymp. V obchodech se ale většinou zvlášť neprodávají, je to jen hrstka svalů.

 

Aby jste měli sladké spaní

Plátek krůtího na krajíci celozrnného chleba patří i mezi přirozené uspávací prostředky. Toto maso je zdrojem tryptofanu, který se v mozku mění na serotonin, jehož snížená hladina bývá prvotní příčinou poruch spánku.

 

Prodlužuje krůtí maso lidský život?

Podle jedné studie kalifornských vědců existuje čtrnáct základních potravin, které prodlužují lidský život. Na čestném místě tohoto seznamu stojí i krůtí maso.

V ČR připadají na osobu ročně jen 2 kg krůtího masa. V Evropě se průměr spotřeby pohybuje kolem 6 kg. Podle odborníků by měl mít člověk na talíři týdně aspoň 150 g krůtího. U nás tak podle průzkumů činí hlavně ženy.